Saggar Firing

Saggerbrænding er brænding i en beholder med henblik på at koncentrere røgen fra de brændbare materialer som savsmuld og bananskræller etc samt kemikalier som oxyder, karbonater, sulfater, køkkensalt, soda etc, som du har lagt i beholderen. 

Man bør tilstræbe, at den anvendte saggar kun er lidt større end emnet – fx 2 cm slip mellem saggar og emne. Herved opnås en høj koncentration af de ting, man brænder af inde i saggaren.

En Sagger kan være to lerpotter sat sammen så de danner et hulrum. Det kan være en kagedåse, en blikspand med låg, aluminiumsfolie eller flere papirstynde lag af keramik. Mulighederne er mange. Bemærk, at der er forskel på hvor høje temperature de forskellige saggartyper tåler.

Aluminiumsfolie brænder relativ hurtigt væk, mens du kan opnå højere temperature i en keramik saggar. Min erfaring er, at farverne sætter sig på emnet på i afkølingen, så hvis der bliver brændt hul på en aluminiumsfolien kan det, der giver farverne forsvinde inden afkølingen. Man kan købe grillfolie, som er kraftigere og holder bedre end almindelig alufolie. 

Man kan også lave en sagger efter “pap-mache-metoden”, hvor man smøre lerslikker på i flere lag. Det giver lille hulrum mellem emne og saggar og den holder til høj varme.

De brændbare materialer kan være, savsmuld, grannåle, muslingeskaller, tørrede bananskræller etc. Og mange forskellige oxyder, karbonater og salte kan anvendes.

Resultatet er bløde naturlige farver i grønne, røde, gule, bordeaux, pink, lilla, blå, turkis, orange, grå, sorte og brune nuancer.