Terra Sigillata

Ved pitbrænding, tøndebrænding, saggarbrænding og andre rakuteknikker som nøgen raku og hestehår får emnet ikke glasur og skærvens overflade bliver emnets finish. Overfladen bør derfor være lækker at røre ved. Det kan den blive ved brug af terra sigillata (terra sig).

Terra Sigillata er en ekseptionel fin begitning lavet af kun de aller fineste bittesmå lerpartikler. Man kan lave det af alle slags ler, men finkornede meget plastiske lertyper som eksempelvis drejeler giver det største udbytte pr. kg lerpulver. 

Jeg gør sådan her: 

Jeg trykker det valgte ler ud i små skæve plader og lader det tørre.

Derefter hælder jeg vand over ligesom, når jeg laver slikker. Jeg rører det godt igennem. Nu skal det deflokkuleres. Det betyder at tilføre kemikalier, så lerpartiklerme frigøres af de elektriske ladninger, som holder dem sammen, og lerpartiklerne begynder at frastøde hinanden. Jeg deflokkulere med både vandglas og soda (se billede), da det giver den mest effektive deflokkulation. Det er vigtigt ikke at bruge for meget deflokkuleringsmiddel, da en overdosering giver en modsat effekt. Nu kan de store lerpartikler falde til bunds alene mens de små lerpartikler forbliver svævende i vandet. 

Jeg venter nu omkring 12 timer ( Vince Pitelka siger 20 timer, men med mit ler var 12 timer nok).

Derefter skiller jeg de små lerpartikler, som flyder i vandet fra uden at ryste eller tippe dunken. Det gøres nemt ved at bruge en billig 2 liters mineralvandsdunk, hvor man prikker hul i dunken lige over det punkt, hvor de grove og de finere partikler skiller. Se billede af flasken i skålen.

Derefter står jeg med en alt for tynd Terra Sigillate, hvor jeg ønsker at komme af med noget af vandet. Det gør jeg ved at flokkulere det med fx Calciumklorid, Epsom salt eller eddike. Det går fint og hurtigt med almindelig lagereddike. Flokkulere er de omvendte af at deflokkulere, så lerpartiklerne begynder at klæbe sig sammen, hvorved de bliver så tunge, at de bundfælder og det overskydende vand nemt han hældes fra. Se foto.